Μηχανές στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

Σχετικά με το moto cross

Επειδή δημοσιεύτηκαν διάφορα άρθρα και σχόλια, σχετικά με τη συμμετοχή του πρωθυπουργικού ζεύγους σε «παράνομη» δραστηριότητα στην Πάρνηθα, θα θέλαμε ως Φορέας Διαχείρισης να επισημάνουμε τα εξής.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό το moto cross απαγορεύεται στην περιοχή ευθύνης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος απαγορεύεται να κινηθεί με μηχανοκίνητο όχημα ή ποδήλατο στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο, εκτός φυσικά από εκείνο που είναι ελεγχόμενο και κλεισμένο με μπάρες, ώστε να περιορίζονται οι οχλήσεις στην άγρια πανίδα που ενδιαιτεί στην περιοχή και επιπλέον να περιορίζονται παράνομες δραστηριότητες εκτεταμένες περιοχές, που δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν από το τοπικό Δασαρχείο και τον Φορέα.

Όπως ο καθένας γνωρίζει, το moto cross ασκείται κυρίως σε εκτός δρόμου διαδρομές, μονοπάτια ή και ανοίγματα δάσους και περιοχές που παρουσιάζουν διάφορους βαθμούς δυσκολίας στα ειδικά οχήματα (μοτοσικλέτες) και ικανοποιούν τις απαιτήσεις των «αθλητών». Εν προκειμένω, πρόκειται για ένα «άθλημα» εξαιρετικά δύσκολο και κανονικά θα πρέπει να ασκείται σε ειδικές πίστες και σε καμιά περίπτωση ελεύθερα στις ορεινές περιοχές. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε και ούτε προφανώς μας ενδιαφέρει ο λόγος που δεν εξυπηρετούνται οι απαιτήσεις αυτής της κατηγορίας των «αθλητών» από τις αρμόδιες αρχές αθλητισμού και αφήνεται «ελεύθερα» να ασκείται αυτή η δραστηριότητα σε περιοχές που δεν συνάδουν με αυτής της μορφής τον αθλητισμό.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή τη δραστηριότητα, σχετίζονται κατά κύριο λόγο στην όχληση που προκαλούν σε «παρθένες» περιοχές στην πανίδα με τον θόρυβο και στην καταστροφή της δομής του εδάφους των μονοπατιών. Η τελευταία, ενισχύει τη δημιουργία μικρών ή και μεγαλύτερων χειμάρρων κατά μήκος των επικλινών διαδρομών στη σημαντική συμβολή στη δημιουργία διαβρώσεων και την μεταφορά ασύνδετου εδαφικού υλικού στα κατάντη από πλημμυρικά νερά. Από την άποψη αυτή, θα έπρεπε να απαγορευτεί ρητά και αυστηρά η άσκηση μιας τέτοιας δραστηριότητας όχι μόνο στις προστατευόμενες περιοχές αλλά και στο σύνολο των δασικών περιοχών της χώρας.

Ένα άλλο σοβαρό στοιχείο που πρέπει να επισημάνουμε, είναι ότι αυτή η κατηγορία των «αθλητών», θέλουμε να πιστεύουμε ότι αγνοεί το σοβαρό πρόβλημα, δεν έχει ποτέ επισήμως εμφανιστεί με κάποια μορφή οργανωμένου σωματείου. Παρά τις προσπάθειές μας να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, ώστε να τους εξηγήσουμε για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να ασκείται η δραστηριότητα στην περιοχή ευθύνης μας, στάθηκε αδύνατη. Αν πράγματι υφίσταται κάποιο αθλητικό σωματείο κάνουμε εκ νέου έκκληση για συνεργασία.

Όλα τα υπόλοιπα που δημοσιεύτηκαν σχετικά με την «παράνομη» συμμετοχή του πρωθυπουργού σε μια δραστηριότητα που ασκήθηκε σε άγνωστο για εμάς σημείο της περιοχής ευθύνης, ήρθε στην αντίληψή μας μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του τύπου. Αν κινήθηκαν εκτός υφιστάμενου οδικού δικτύου δεν το γνωρίζουμε αλλά δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι παρουσία του πρωθυπουργού, θα γινόταν μια τέτοια προφανής παραβίαση του υφιστάμενου κανονισμού (δηλ. μετακίνηση εκτός υφιστάμενου οδικού δικτύου ή σε δίκτυο που ελέγχεται με μπάρες).

Επιπλέον, οφείλει το κοινό να γνωρίζει ότι ο Φορέας Διαχείρισης δεν έχει ανακριτικά καθήκοντα αλλά μόνο συμβουλευτικό ρόλο. Κάθε παρανομία καταγράφεται και ενημερώνονται τα τοπικά Δασαρχεία, Πάρνηθας και Καπανδριτίου, με σχετικά έγγραφα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο