Η Πάρνηθα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Αττικής, σε απόσταση 20 χλμ. (σε ευθεία γραμμή) ή 36 χλμ. οδικώς από την Αθήνα. Είναι ένα μεγάλο συγκρότημα από την Ανατολή προς την Δύση, που δυτικά ενώνεται με το όρος Πάστρα και το οροπέδιο των Σκούρτων. Είναι το μεγαλύτερο και το υψηλότερο βουνό της Αττικής. Τα γενικά όρια του ορεινού όγκου της Πάρνηθας μπορούν να προσδιοριστούν κατά προσέγγιση από τα εξής γεωγραφικά σημεία (Αμοργιανιώτης, 1997):

Βόρεια: Από τη συμβολή του Μαυρορέματος στο Βοιωτικό κάμπο, το χωριό Αυλώνα, τον οικισμό Σφενδάλη και το χωριό Κιούρκα.

Ανατολικά: Από το χωριό Κιούρκα, τον οικισμό Κοκκινόβραχος και την Κοινότητα Κρυονερίου.

Νότια: Από την Κοινότητα Κρυονερίου, τον οικισμό Βαρυμπόμπης, την Κοινότητα Θρακομακεδόνων και τις αγροτικές εκτάσεις των Δήμων Αχαρνών και Φυλής.

Δυτικά: Από τις αγροτικές εκτάσεις του Δήμου Ασπρόπυργου, τα περάσματα που χωρίζουν την Πάρνηθα από το βουνό Πάστρα, τις αγροτικές εκτάσεις του οροπεδίου των Σκούρτων και το ρέμα Μαυρόρεμα. Δηλαδή, με την ευρεία έννοια του όρου η Πάρνηθα περιλαμβάνει όλη την ορεινή περιοχή που εκτείνεται μεταξύ της Πεντέλης και της Πάστρας.

 

Η γειτνίαση του με το Λεκανοπέδιο της Αθήνας και το επαρκές οδικό δίκτυο που το διασχίζει, το καθιστούν άμεσα προσβάσιμο από όλες τις πλευρές του. Προσεγγίζεται εύκολα από τα νότια, τα δυτικά και τα ανατολικά. Από τα νότια, είτε από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ανεβαίνει από τους πρόποδες της Πάρνηθας (θέση τελεφερίκ) ως την Αγ. Τριάδα (υψόμετρο 1.020 μ), όπου συναντά τον μήκους 16 χλμ. – κλειστό για τα αυτοκίνητα – περιφερειακό δρόμο στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, είτε μέσω του τελεφερίκ (τηλεβαγόνι), το οποίο ξεκινά από τη θέση Μετόχι και έπειτα από διαδρομή 1.700 μ. φτάνει στο ξενοδοχείο Mont Parnes. Από τα δυτικά, ασφαλτοστρωμένος δρόμος ανεβαίνει από τον οικισμό Φυλή ως την πηγή Φυλής (17 χλμ.), όπου ξεκινά δασικός δρόμος ως την Αγ. Τριάδα. Στην Ανατολική Πάρνηθα υπάρχει επίσης ασφαλτοστρωμένος δρόμος από την Βαρυμπόπη προς τον Άγ. Μερκούριο, απ’ όπου μπορείτε να φτάσετε έως τον Αυλώνα στη Βόρεια Πάρνηθα.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ

Η διαμονή στον Εθνικό Δρυμό μπορεί να γίνει στα καταφύγια των ορειβατικών συλλόγων:

Προσοχή: Οδηγείτε προσεχτικά στην Πάρνηθα υπάρχουν ελάφια και άλλα θηλαστικά που κυκλοφορούν ελεύθερα στο δρυμό.