ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Βαρυμπόμπης

Με την μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πάρνηθας κάηκαν σπίτια, περιουσίες των κατοίκων και υποδομές .

Επιπλέον, έγιναν στάχτη περίπου 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης εντός των ορίων αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, πέραν  των υπολοίπων, γειτονικών δασικών εκτάσεων, εκτός των ορίων του Φορέα, εξίσου σημαντικής οικολογικής αξίας.

       Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή για το οικοσύστημα του σημαντικότερου Δρυμού της Αττικής, τόσο για την χλωρίδα όσο και για την πανίδα.

Μετά από προσπάθειες εθελοντών, υπαλλήλων του Φορέα και μεγάλου όγκου πυροσβεστικών οχημάτων και επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που αναπτύχθηκαν στο βόρειο τμήμα της πυρκαγιάς απεφεύχθη, τουλάχιστον,  η είσοδος της πυρκαγιάς στο δάσος της ελάτης το οποίο θα σήμαινε μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή.

Άμεσα πρέπει να ληφθούν αντιπλημμυρικά μέτρα στις λεκάνες απορροής που εκβάλλουν κατά κύριο λόγο στον ήδη επιβαρυμένο Κηφισό.

Άμεσα πρέπει να σχεδιαστούν παρεμβάσεις στο οικοσύστημα για την υποβοήθηση της υπάρχουσας φυσικής βλάστησης και της φυσικής αναγέννησης.

Ο Φορέας Διαχείρισης με το έμπειρο προσωπικό ελπίζουμε να κληθεί να συμβάλει στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

 

Δελτίο τύπου_ΦΔΕΔ Πάρνηθας (πατήστε εδώ).

Βίντεο από τις δύσκολες στιγμές της εξάπλωσης της Πυρκαγιάς μπορείτε να δείτε στο κανάλι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας στο YouTube Chanel.

Μετάβαση στο περιεχόμενο